A kispiaci Feszületnél

A kispiaci Feszületnél

2014. december 27., szombat

A TÉNYEK TÜKRÉBEN




Év végi mérleg, a számok nyelvére fordítva

A kispiaci Rákóczi Szövetség 2013. november 4-én hivatalosan is megalakult
Korábban a kanizsai alapszervezeten belül ténykedett, mára viszont önálló helyi szervezetként jegyzik.


13 hónap alatt:

  • Az alapítók részt vettek egy erdélyi túrán a Hazajárók című televíziós honismereti sorozat szerkesztőivel. Egy pár hétre rá, a filmes stábbal ápolt kapcsolatok révén a Duna TV stúdiójában sikerült rögzíteni a Délvidék himnuszát, amit hamarosan CD-n fogunk népszerűsíteni.
  • A különösen kemény téli hónapokban a Szövetség tagjai segédkeztek a kispiaci belvíz lecsapolásában, valamint jótékony élelmiszer-csomagokat vittek a tanyákon rekedt rászorulóknak.
  • Áprilisban megkezdtük a rendezvényeink szervezését. Tóth Gy. László politológus tartott a kanizsai színház kamaratermében nagy sikerű előadást.
  • Tavasszal nosztalgiázó előadásunk volt, és a régmúlt időink fotóit vetítettük, majd a magyarországi Kelebiára mentünk, műsort adni, valamint átvettük és továbbítottuk a Dunakeszi Rákóczi Szövetségből érkező barátaink könyvadományait a könyvtáraknak, iskoláknak.
  • Június 4-én a mi meghívásunkra Dr. Kiss-Rigó László Szeged-Csanádi megyéspüspök úr celebrált misét a hívők által megtelt kanizsai Szent Őrangyalok plébániatemplomban!
  • A nyári hónapokban Bácsalmáson adtunk műsort, Kisszálláson koszorúztunk, majd ősztől a környezetvédelemmel kapcsolatos előadást tartottunk (Dr. Ágoston), egy régész (Dr. Költő) és egy hun szakértő (Dr. Obrusánszky) volt egy-egy előadás erejéig a vendégünk.
  • Decemberben megszerveztünk egy jótékony célú tárlatot, megtartottuk Dr. Bagdy előadását, és a vacsorával egybekötött kispiaci évzárón, a klubhelyiségünkben kielemeztük az idei évi eseményeket. 

    Szintén e hónapban vendégünk volt Csáky Csongor alelnök úr és munkatársa, és a meghívásukra a hónap utolsó harmadában Budapestre látogatott öttagú küldöttségünk, ahol a Rákóczi Szövetség székhelyén fogadott bennünket Dr. Halzl József úr, a Rákóczi Szövetség alapítója, és elnöke. Elnök úr ígéretet tett rá, hogy a 2015-ös év elején, egyeztetett időpontban ellátogat hozzánk, a kispiaci szervezet meghívására. A megbeszélésen vázoltuk a reánk váró feladatokat, a terveinket, amit Halzl Elnök úr messzemenőkig támogatott.
    A budapesti irodában elismerésük jeleként átvettük az anyaszervezet ajándékait!
Egy év alatt számos szimpatizánsunk lett, de új tagot csak ötöt vettünk fel. Bár ettől jóval nagyobb az igény a belépésre, belső okok miatt nem tartjuk időszerűnek a tömeges tagosítást. A kispiaci helyi szervezet jelenleg 22 tagot számlál.

Immáron – Arnold László felajánlása révén – rendelkezünk saját, önálló klubhelyiséggel.

Az összes eddigi megmozdulásunkat önerőből megoldottuk. Tehát nem kértünk, és nem kaptunk támogatást, csak az önkéntes adományokból szervezzük a munkánkat.

És a végére egy kis statisztika: a rendezvényeinkre idehaza – óvatos, szerény becslés szerint is - több mint 800 nézőt sikerült bevonzanunk. Ebbe a számban nincs benne a püspök úr által tartott misén résztvevő mintegy kétszáz hívő.
A négy magyarországi műsorunkra pedig körülbelül kétszázan voltak kíváncsiak: zömmel iskolások, tanárok.

A 2015-ös esztendőben is kiemelt partnereinkként szeretnénk együttműködni a helyi önkormányzatokkal, az oktatási intézményeinkkel, más – hasonló értékrendet képviselő civil tömörülésekkel - valamint az anyaországi Szövetség helyi szervezeteivel (Tótkomlós, Dunakeszi, Bácsalmás…), nem különben a bennünket megkereső Kárpát-medencei magyar szellemiségű szervezetekkel.

A képen látható kék madárka révén:

MINDENKINEK REMÉNYEKKEL ÉS MEGVALÓSULÓ ÁLMOKKAL TELI BOLDOG SIKERES ÚJ ÉVET KÍVÁNUNK!

 Rákóczi Szövetség - Kispiac
Helyi Szervezete   
  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése