A kispiaci Feszületnél

A kispiaci Feszületnél

2015. május 19., kedd

„ÉS Ő KI VOLT?”



Egy hiánypótló lexikon könyvbemutatójának margójára

És ő ki volt? Tesszük föl az örök kérdést, ha egy kevésbé ismert, de érdeklődésre érdemes személyről hallunk. Majd megdöbbenve konstatáljuk, hogy az a valaki is honfitársunk, sőt földink volt! Manapság a kisebbségi lét foglyaiként kell valami múltból fakadó erő, melyből merítve bátran szembenézhetünk a jövő kihívásaival. Szerencsések vagyunk, csak le kell hajolnunk, mert a talpunk alóli rögből nőtt ki a mindenkori genius.” 

Basa György szerző a lexikonnal
Ezek a kezdő sorok Basa György történész által írott, szerkesztett lélegzetálállítóan nagy ívű, alapos, ugyanakkor rendkívül fontos lexikonszerű kötetnek. A történelmi Délvidék híres szülöttei a vármegyék visszaállításától Trianonig címet viselő kiadvány egyféle emlékkönyv, azoknak az embereknek a betűrendbe szedett névjegyzékével, akik a néhai Magyarországnak ezen a fertályán éltek, itt lettek igazán naggyá. Aki belelapoz a könyvbe, szinte azonnal tapasztalja, milyen keveset tudunk szűkebb pátriánk múltjából! A szerző kutatói szorgalommal, pedánsan tárja elénk megannyi régmúltbéli nagyságunk életrajzát, amin csak elámulni tudunk, mi olvasók. A kispiaci Rákóczi Szövetség által rendezett promócióra mégis szégyenletesen kevesen voltak kíváncsiak. A péntek kora esti időpontban maroknyi kanizsai hallgatta Basa történelmi okfejtését, tíz éves munkájának gyümölcséből szemlézve. 


A kicsiny bánáti falvak például sokszor tíznél több neves embert adtak a világnak. Az élet legkülönfélébb területén váltak híressé ezek a magyar emberek: zeneszerzők, kitüntetett tudós, orzágos köztestületek, intézmények alapítója, katonatiszt, elhíresült miniszter éppen úgy akadt köztük, mint világhírű feltaláló, bányamérnök, vízépítő vagy a tudományos akadémiák megbecsült tagja. Háromszáz oldal taglalja a sikeres életutakat, megannyi forrást, fotót, adatot mellékelve. Ahogy veszendő értékeinket hagyjuk elporladni, úgy feledni tudjuk önazonosságunk pilléreit: ezért mérhetetlenül drága, hiányt pótló a lexikon, és Basa György áldozatos munkája.
Csak Magyarkanizsa vonatkozásában tucatnyi név a listán. Tudják ki volt Fenyő Emil, Tóth János, Palotás Imre, vagy ki volt a kora leghíresebb művészhegedű-készítője? Elárulom, egy a közös bennük: mindannyian Magyarkanizsaiak voltak. Büszkék csak akkor lehetünk rájuk, ha megismerjük őket. Büszkék csak akkor lehetünk magunkra, ha nem hagyjuk veszni féltett múltunk nagyjait. Ha nem fullad érdektelenségbe a létezésünk.

-y      

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése